Hudsult

Hudsult-Blog- Kahara.dk
 

Hudsult

Om berøring af barnet, den voksne og den ældre.
Idag vil jeg dele noget med dig der handler om begrebet Hudsult. Hudsult er en tilstand hvor et menneske mangler fysisk berøring af huden. Man kan lide af hudsult i alle aldersgrupper, det er ikke kun den ældre befolkning der kan have denne lidelse.

Fysisk berøring får vores hjerne til at udskille “kærlighedshormonet” oxytocin som dæmper stress,angst og nedsætter pulsen og blodtrykket.
Oxytocin gavner også social adfærd og hjælper til at skabe tillid og ro. Mangler man dette hormon har man øget tendens til stress,angst og depression. Begrebet Hudsult blev introduceret til mig for en del år siden i mit arbejde som sygeplejerske og koordinator på et plejecenter.

Dengang synes jeg det var meget grænseoverskridende og mærkeligt at tage en andens hånd og evt. massere den, eller lave blide tryk i andres hænder eller på andres arme. Jeg gav oftest kun mine nærmeste et varmt kram, kram var tilegnet familie og venner i min optik dengang. Idag er jeg en del erfaringer rigere og er begyndt at dele hjerteligt ud af berøring af hænder og bamsekram samt tillidsvækkende berøring på skuldre og arme.

Det helt nye for mig, er at jeg nu også anvender berøring/akupressur mere og mere på mit arbejde hvor jeg er ansat som Demensvejleder og underviser i Furesø kommune. I denne stilling anvender jeg dagligt min rygsæk af viden indenfor sygepleje,coaching, Mindfulness, grounding og kommunikation, og nu også beroligende berøring/akupressur.

Jeg har tilegnet mig viden indenfor akupressur punkter til angste, urolige og utrygge mennesker,og har nu haft mange meget positive oplevelser i forhold til anvendelse af akupressur til at hjælpe og støtte borgere med psykiske lidelser, demente borgere, angste borgere og vrede og udadreagerende borgere. Samt har jeg nu samme gode erfaring med anvendelsen af akupressur/berøring til de klienter jeg taler med om stress og lidelse i livet.

Både børn og voksne har responderet meget positivt på anvendelse af berøring samtidig med at man støtter den enkelte i det der er svært at være i - lige nu. De demente borgere responderer fantastisk på berøring- de lider alle i mere eller mindre grad af hudsult- og jeg har allerede nu oplevet den fineste respons hos dem ved berøring af deres hænder,pande,skuldre og arme.

Oftest falder de meget til ro og pludselig har de overskud til et smil og et nærværende blik samt glemmer at de var vrede og i dyb afmagt for et øjeblik siden. Jeg spørger altid om tilladelse inden berøring- og jeg kan som oftest aflæse om det er et godt tidspunkt til nærvær eller ej.

Jeg var i denne uge på et kursus fra Sundhedsstyrelsen om den ældre demente borger og seksualitet. Her påpegede underviseren også begrebet Hudsult. Seksualitet handler jo som bekendt ikke kun om samleje, men også om berøring, nærvær, tillid og tryghed og om at blive set. Hvis du mangler at føle dig tryg og at blive set og rørt ved, kan det medføre uro, vrede, konstant vandren og angst.

For at grounde,berøre og støtte et menneske i lidelse kræver det at man selv er grounded og rolig, hvis du selv er i affekt smitter denne tilstand til det menneske du sidder overfor. Det er her at min daglige meditation støtter mig til at være tilstede med et andet menneske der lider, da jeg i meditationen selv bliver ladt op og derfor er klædt på til hvad dagen måtte byde.

Jeg læste forleden at vi har mere nærkontakt idag med vores telefon og andre skærme-end vi har med andre mennesker.

Det rørte mig dybt- OMG det er jo sandt.

Vi kan sidde i hver vores ende af sofaen uden nogen nærkontakt overhovedet den ene aften efter den anden. Jeg har derfor besluttet at dele mere ud af mine “varme” hænder. Nu sidder jeg ofte og masserer enten mine børn eller min mand i ansigtet, på hænderne, armene eller på fødderne. Det skaber tryghed og nærvær og pludselig er vi ikke så fremmede overfor hinanden. Børnene falder meget til ro ved berøring og min mand ligeså.

Berøring er stress reducerende- så jeg vil blive ved med at anvende mine “varme” hænder i privatlivet såvel som i arbejdslivet på de demente borgere,og på mine kære klienter- hvis de giver tilladelse.

Hudsult er så enkelt- og vigtigt at “bekæmpe” hos vores næste- vi skal blot turde at tage skridtet og glemme to do listerne og skærmene for en stund.

Den der giver- modtager tifoldig igen❤️

Kærligst Katja❤️

 
Christer Rauh