Bevidst Nærvær

bevidst-nærvær- kahara.dk

BEVIDST NÆRVÆR

Hvorfor det har forandret mit og andres liv🌳🙏

Selvom jeg er født som et refleksivt menneske i en verden fuld af bøn og kirkegang som barn,så har jeg aldrig lært at træne mit bevidste nærvær i min barndom og ungdom.

Hverken derhjemme eller i skolen eller til min sport.I skolen trænede vi regler og retningslinjer, samt blev der sat nogle rammer fra lærerens side omkring disciplin og opførsel- som vi rettede ind efter.

Som barn løb jeg engang på nogle toppede brosten og faldt og slog mig voldsomt fordi jeg havde travlt. Jeg faldt også flere gange af hesten fordi jeg ikke koncentrerede mig dengang jeg skulle lære at ride.

Som voksen er jeg kommet til skade med f.eks at skære mig i fingeren,vrikke om i foden,brænde maden på-fordi jeg havde travlt og ikke var nærværende.

Som mor faldt jeg engang ned af nogle trappetrin med vores yngste på armen fordi jeg havde travlt med en vask,rengøring og var overtræt.Jeg fik dog tvistet min krop så jeg lå nederst og vores søn kom ikke til skade. Men jeg var alt andet end nærværende.

Jeg har nu lært at ofte når vi kommer til skade,når vi kører forkert,når vi brænder maden på,når vi forsøger at multitaske med sindet forskellige steder- uden at komme i dybden med noget som helst- så er det fordi vi ikke er tilstede i bevidst nærvær.

Jeg træner dagligt det bevidste nærvær og underviser også i dette flere gange om ugen🙏

Men jeg kan stadig “falde i” som i weekenden da jeg klippede hæk og skar en ledning over da jeg blev ukoncentreret fordi jeg var irriteret på vores søn,der forstyrrede mig konstant med Fortnite spørgsmål jeg ikke kunne svare på, og jeg ville bare gerne blive færdig med hækken.......Gisp.....

Men jeg er bevidst om at jeg ikke altid er tilstede og så guider jeg mig nænsomt tilbage til at være tilstede i NU’et igen.

Hvordan træner man så det bevidste nærvær:

1) Stop op og træk vejret dybt ned i maven min. 3 gange i træk

2) Spørg dig selv hvorfor du har så travlt

3) Hvad er det du skal nå og opnå ved at være irriteret,vred,fortravlet,ukoncentreret og stresset

4) Husk at antidoten(modgiften)til stress er bevidst nærvær

5) Træn dig i at stoppe op og dufte til blomsterne, lytte til fuglene og mærke vinden der kærtegner din hud

6) Lyt til dig selv og til dine venner/familie/børn- uden at være på vej videre

7) Antidoten til uheld og skader er bevidst nærvær- træn dig i at være bevidst om det du laver(Laver du mad så er dit fokus der,klipper du hæk så er dit fokus der-note to self😁,børster du tænder så mærk hvordan tandbørsten føles i munden,spiser du-så smag maden og mærk hvordan du tygger maden f.eks)

8) Prøv at øve dig i at betragte dine tanker, følelser og kropsfornemmelser som en observatør/tilskuer (Spørg dig selv med kærlig nysgerrighed "Hvad føler jeg lige nu?" "Hvad tænker jeg lige nu?" "Hvordan har min krop det lige nu?"- Men uden at blive suget ind i det eventuelle drama der kan foregå i vores liv.

9) Gør dig selv den bedste kærligheds tjeneste i livet ved at stoppe op og mærke efter hvordan du egentligt har det hver eneste dag.

Hvis du har børn så træn sammen med dine børn kunsten at stoppe op. Du kan f.eks spørge dit barn om hvordan barnets krop har det idag,er der nogen spændinger,er maven ok,hvordan har hjertet det......Derved øger du barnets bevidsthed omkring barnets krop og sind. Læs historie højt om aftenen med dit barn hvor barnet bliver inddraget via f.eks meditative øvelser. (Kan her anbefale min børnemeditationshistorie om Matteo på 10 år som gerne vil lære sin frygt at kende)

Eller lyt til en børnemeditation sammen med dit barn,hvis barnet har brug for at blive guidet til mere kropslig ro samt indre ro inden søvnen skal indtræffe. Jeg har lavet en børnemeditation der handler om Visdommens træ- find den på min hjemmeside

www.kahara.dk under meditationer.

At ligge på græsset og mærke at du er forbundet med jorden under dig og himlen over dig, er en af mine favorit øvelser i bevidst nærvær efter en lang dag med undervisning, vejledning og klienter.

At træne bevidst nærvær kræver at vi omstiller os og stopper op dagligt og tager ved lære af os selv, hinanden og naturen. I nat tog jeg ved lære af en flagermus som åbenbart havde forvildet sig ind i stuen. Den fløj så rundt inde i stuen i cirkler. Vi åbnede alt- døre,vinduer og forsøgte at guide den ud igen. Men flagermusen blev i sin trygge cirkel i ca 15 min, stoppede og fik vejret engang imellem, og fortsatte så cirkulært igen. "Kom nu ud" tænkte jeg- "alt er jo åbent for dig"....Og så lykkedes det endelig- ud af vinduet fløj den- ud til dens rette element.

Min lærdom i dette er også at forstå at det er svært at bryde sine cirkler. Jeg har undervist en del i denne uge samt haft flere forløb med klienter, og det er vigtigt for mig at forstå at fordi jeg nu finder det helt naturligt med f.eks at anvende trykterapi/akupressur på beboerne/klienterne ved angst og uro og anvende musik og meditativ tilgang, så er det ikke lige så naturligt for andre at åbne op på denne måde. Det tager tid og øvelse at træne det bevidste nærvær. Så tak flagermus for den læring.

Et godt sidste råd er at gå igang med at lære at meditere lidt af gangen, og lære at grounde dig selv. Jo mere du træner dette-jo nemmere er det at finde hjem til din sande essens-og det er IKKE at være i stress,men at være tilstede i bevidst nærvær🙏❤️🙏

Kærligst Katja